Provansa, regija koja se proteže u jugoistočnom delu Francuske, tokom leta svakako privlači mnoštvo turista, ali prava magija otkriva se tokom jeseni. Kada se letnja gužva stiša, a pejzaž oboji u nijanse zlata, bakra i crvene, Provansa postaje raj na Zemlji.

Bitne stvari o Provansi

Provansa je oblast bogata kulturom i istorijom. Stari gradovi poput Avignona, Arlesa i Aix-en-Provencea pružaju uvid u drevnu arhitekturu i tradiciju ovog dela Francuske. Polja lavande, koja su leti jarko ljubičasta, tokom jeseni poprimaju suptilniju boju, dok vinogradi obiluju plodovima spremnim za berbu.

Ne možete govoriti o Provansi a da ne spomenete njen gastronomski užitak. Kuhinja odiše svežinom: masline, tržnice sa sezonskim voćem i povrćem, ratatouille, bouillabaisse riblja čorba, te naravno, vino.

Organizacija putovanja

Ako želite da maksimalno iskoristite svoj boravak:

Kako stići: Najpraktičniji međunarodni aerodrom je Marseille-Provence. Alternativno, možete koristiti TGV voz iz Pariza koji vas za nekoliko sati može dovesti do Avignona.

Gde odsesti: Provansa pruža različite mogućnosti smeštaja. Pored hotela, razmislite o boravku u šarmantnim bed & breakfast objektima ili čak seoskim kućama za autentično iskustvo.

Prevoz po regiji: Iako postoji mreža javnog prevoza, rentanje automobila pruža slobodu istraživanja skrivenih dragulja. Putevi su dobro održavani i pružaju neverovatne prizore.

Vodiči i ture: Razmislite o angažovanju lokalnog vodiča ili pridruživanju grupnim turama kako biste dublje upoznali regiju.

Šta obezbediti za miran put

 • Putno zdravstveno osiguranje: Da biste se osigurali od nepredviđenih okolnosti, uvek je preporučljivo imati zdravstveno osiguranje prilikom putovanja.
 • Plan puta: Iako je spontanost uvek zabavna, osnovni plan puta osigurava da maksimalno iskoristite svoj boravak.
 • Odeća: Provansa može biti promenljiva tokom jeseni. Ponesite toplu odeću, ali i nekoliko lakših stvari. Kišobran je takođe koristan.
 • Lokalna valuta: Iako se kartice često prihvataju, u manjim mestima je gotovina poželjna.
 • Jezik: Francuski je primarni jezik. Iako mnogi govore engleski, preporučljivo je znati osnovne fraze na francuskom.

Festivali i događaji tokom jeseni

Jesen u Provansi je takođe vreme za brojne festivale i događaje koji slave sezonu berbe, kulturu i tradiciju regije. Festival vina u Châteauneuf-du-Pape je posebno popularan među ljubiteljima vina, gde možete degustirati najfinija vina i upoznati lokalne vinogradare. Takođe, festivali posvećeni trufama, maslinovom ulju i čak čokoladi često se održavaju tokom jeseni, pružajući posetiocima priliku da se urone u gastronomske čarolije regije.

Priroda i šetnje

Priroda je jedan od najvećih aduta Provansi, posebno tokom jeseni kada se krajolik transformiše. Pored polja lavande, obavezno posetite i Park prirode Luberon ili Verdon Gorge, gde možete uživati u šetnjama, biciklizmu ili čak vožnji kajakom na reki Verdon. Jesenje boje, miris sveže zemlje i hladniji, ali prijatni dani čine ovu sezonu idealnom za istraživanje prirodnih čuda Provansi.

Znamenitosti i poznate ličnosti Provanse

Provansa je regija koja se može pohvaliti brojnim znamenitostima i kulturološkim draguljima, a takođe je i rodno mesto ili inspiracija za mnoge poznate ličnosti.

Znamenitosti:

 • Polja lavande: Najpoznatija po svom moru ljubičastih cvetova, polja lavande su posebno impresivna tokom letnjih meseci, ali jesen donosi sopstvenu paletu boja i mirisa.
 • Palata papa u Avignonu: Ova impozantna srednjovekovna tvrđava bila je sedište pape u 14. veku i sada je deo UNESCO-ve liste svetske baštine.
 • Amfiteatar u Arlesu: Ovaj rimski amfiteatar, poznat kao „Les Arènes“, još uvek se koristi za manifestacije i koncerte.
 • Verdon Gorge: Najdublji kanjon u Francuskoj, često opisivan kao „Evropski Grand Canyon“, popularno je mesto za planinarenje, penjanje i kajaking.
 • Saint-Victoire planina: Ova planina je često bila inspiracija poznatom slikaru Paulu Cézanneu.
 • Cistercitska opatija Senanque: Poznata po svom prelepom okruženju i blizini poljima lavande.

Poznate ličnosti:

 • Paul Cézanne: Rođen u Aix-en-Provence, ovaj poznati post-impresionistički slikar često je slikao pejzaže Provanse, uključujući planinu Saint-Victoire.
 • Frédéric Mistral: Dobitnik Nobelove nagrade za književnost, Mistral je bio pesnik i lingvista čiji rad slavi kulturu i jezik Provansa.
 • Marcel Pagnol: Rođen u blizini Marseja, ovaj pisac i reditelj je najpoznatiji po svojim romanima i filmovima koji opisuju život u Provansi, poput „Jean de Florette“ i „Manon of the Springs“.
 • Vincent van Gogh: Iako nije rođen u Provansi, ovaj holandski slikar je proveo ključne godine svog života u Arlesu, gde je stvorio neka od svojih najpoznatijih dela inspirisana pejzažem i svetlom regije.

Provansa je mesto bogate istorije, kulture i inspiracije koja je dala svetu mnoge znamenitosti i poznate ličnosti. Njena lepota i jedinstven karakter su bezvremenski i nastavljaju da inspirišu generacije umetnika, pisaca i posetilaca iz celog sveta.

Jesen u Provansi nije samo putovanje na geografsku destinaciju; to je putovanje kroz vreme, ukuse i mirise. Ova regija, sa svojim kulturnim bogatstvom, istorijskim spomenicima i prirodnim lepotama, pruža nezaboravno iskustvo koje ostaje zauvek u srcu. Pažljivim planiranjem, uključujući i važnost zdravstvenog osiguranja, vaš boravak će biti bezbrižan, omogućavajući vam da se fokusirate na uživanje u svakom trenutku.