Saveti za putovanje u Crnu Goru ovog leta

Crna Gora, biser Jadrana, nudi prelepe pejzaže, kristalno čisto more i bogato kulturno nasleđe. Ako planirate posetiti ovu predivnu zemlju ovog leta, evo nekoliko korisnih saveta o popularnim destinacijama, načinima putovanja, šta poneti na odmor i kako se pripremiti za bezbrižno putovanje. Takođe, razmotrićemo i najčešće primedbe koje turisti imaju o Crnoj Gori.

Popularna mesta u Crnoj Gori

 •  Budva – Grad zabave i istorije

Budva je jedno od najpoznatijih mesta u Crnoj Gori. Poznata po prelepim plažama, noćnom životu, ali i istorijskim znamenitostima poput Starog grada, Budva privlači turiste iz celog sveta.

 • Kotor – UNESCO svetska baština

Kotor je fascinantno mesto sa svojim impresivnim zidinama i starim gradom, koji je pod zaštitom UNESCO-a. Grad nudi prelepe pejzaže i odlične mogućnosti za istraživanje.

 •  Sveti Stefan – Luksuzno ostrvo-hotel

Sveti Stefan je slikovito poluostrvo sa starim kamnenim kućama pretvorenim u luksuzne hotele. To je jedno od najekskluzivnijih mesta u Crnoj Gori, poznato po svojoj lepoti i ekskluzivnosti.

 • Ulcinj – Grad sa dugačkim plažama

Ulcinj je grad sa najdužom plažom na Jadranu, Velikom plažom. Poznat je po svojoj specifičnoj atmosferi, a pogotovo Ada Bojana, ostrvu na reci Bojani koje nudi nezaboravno iskustvo.

Načini putovanja do Crne Gore

 •  Autobusom

Crna Gora je dobro povezana sa raznim gradovima u regionu autobuskim linijama. Ova opcija je pristupačna i pogodna za one koji preferiraju putovanje kopnom.

 •  Avionom

Crna Gora ima nekoliko međunarodnih aerodroma, uključujući aerodrom Tivat i Podgoricu. Putovanje avionom je brže i pogodnije za duže razdaljine.

 • Automobilom

Ako dolazite iz obližnjih zemalja ili preferirate vožnju automobilom, putovanje do Crne Gore možete organizovati sopstvenim prevozom. Obratite pažnju na stanje puteva i moguće putarine.

Šta poneti na odmor u Crnoj Gori

 • Pribor za plažu

Bilo da idete na plažu u Budvu, Kotor ili bilo koje drugo mesto u Crnoj Gori, ponesite pribor za plažu – peškire, kupaći kostim, naočare za sunce, suncobrane i kreme za zaštitu od sunca.

 • Laganu odeću

Leti, Crna Gora može biti veoma topla, pa ponesite lagane i udobne letnje odevne predmete.

 • Putno zdravstveno osiguranje (polisu)

Kako biste se zaštitili od nepredviđenih troškova lečenja i hitnih medicinskih intervencija, preporučuje se da obezbedite polisu putnog zdravstvenog osiguranja pre putovanja.

 •  Pasoš i lične dokumente

Ako niste državljanin zemalja koje su u EU ili šengenskom prostoru, proverite da li vam je potrebna viza za putovanje u Crnu Goru i ponesite važeći pasoš ili ličnu kartu.

 • Novac i kartice

Ponesite dovoljno gotovine, ali i platne kartice koje se mogu koristiti u većini trgovina i restorana.

Najčešće primedbe na Crnu Goru

 • Gužve i saobraćaj

Tokom sezone, od juna do septembra, Crna Gora može biti vrlo prometna, posebno u popularnim turističkim mestima kao što su Budva i Kotor. Gužve na putevima mogu biti izazovne, pa je preporučljivo planirati putovanje van vrhunskih turističkih termina.

 • Visoke cene u turističkim mestima

Neki turisti primećuju da cene hrane, pića i smeštaja u popularnim turističkim mestima mogu biti više u odnosu na manje poznate destinacije. Preporuka je istražiti i istražiti manje poznate predele koji takođe nude prelepe plaže i bogato kulturno nasleđe.

 •  Plaže mogu biti kamenite

Crna Gora ima prelepe plaže, ali neke od njih mogu biti kamenite umesto peskovite. Ovo može biti iznenađenje za neke turiste koji preferiraju mekši pesak pod nogama. Ipak, postoje i plaže sa finim peskom, poput Velike plaže u Ulcinju.

Poseta Crnoj Gori ovog leta može biti nezaboravno iskustvo ukoliko se pravilno pripremite i pridržavate saveta. Crna Gora nudi raznovrsne i prelepe destinacije, pa možete izabrati ono što vam najviše odgovara. Bez obzira da li dolazite zbog plaža, kulture ili prirode,

ovaj prelepi biser Jadrana će vas očarati svojom lepotom.

Kada planirate putovanje u Crnu Goru, razmislite o načinu putovanja koji vam najviše odgovara. Ako preferirate udobnost i brzinu, avion je odličan izbor. Let do Tivta ili Podgorice traje relativno kratko, a odatle možete lako nastaviti dalje putovanje. S druge strane, putovanje automobilom vam pruža slobodu da istražujete i zaustavljate se na različitim mestima duž puta.

Neophodno je da spakujete svoju torbu za odmor sa pažnjom. Ponesite pribor za plažu kako biste uživali u sunčanju i kupanju. Nemojte zaboraviti na suncobran, peškir, kupaći kostim i dovoljno kreme za sunčanje kako biste se zaštitili od jakog sunca. Takođe, uvek je dobro imati neku laganih odeću za šetnje i razgledanje gradića i znamenitosti.

Jedna od najvažnijih stvari koju ne smete zaboraviti je polisa putnog zdravstvenog osiguranja. Iako niko ne planira da ima zdravstvene probleme na odmoru, uvek je bolje biti siguran. Putno osiguranje će vas zaštititi od neočekivanih medicinskih troškova i pružiti vam miran odmor znajući da ste pokriveni.

Nažalost, kao i svaka popularna turistička destinacija, Crna Gora takođe ima neke primedbe. Gužve i saobraćaj su česti problemi tokom sezone, posebno u centralnim turističkim mestima. Međutim, planiranjem putovanja van vrhunskih termina i izborom manje poznatih mesta, možete izbeći većinu gužvi.

Takođe, neki turisti mogu primetiti da cene hrane, pića i smeštaja u popularnim mestima mogu biti više u odnosu na manje poznate destinacije. Ukoliko želite da uštedite na troškovima, istražite manje turističke predele koji takođe imaju da ponude prelepe plaže i bogato kulturno nasleđe.

Još jedna potencijalna primedba može biti da neke plaže u Crnoj Gori mogu biti kamenite umesto peskovite. Međutim, ovo nije pravilo i postoje i brojne plaže sa finim peskom, naročito u Ulcinju.

U zaključku, putovanje u Crnu Goru ovog leta može biti predivno iskustvo ukoliko se pravilno pripremite i znate šta možete očekivati. Ova prelepa zemlja nudi neodoljivu kombinaciju prelepih plaža, istorijskih znamenitosti i spektakularnih pejzaža. Bilo da želite provesti vreme na plaži, istražiti kulturno nasleđe ili jednostavno uživati u prirodi, Crna Gora će vas zasigurno oduševiti svojom lepotom i gostoprimstvom. Sledite ove savete, pripremite se dobro i spremite se za nezaboravan odmor u Crnoj Gori.